Etiquetes

, , , , , , , , ,

Comencem setmana amb un nou programa a la butxaca, que va emetre’s just el dia de Sant Jordi entre les 9 i les 10 h a Catalunya Música. Com ja us havíem comentat per aquí, les ciutats i els seus sons van ser els protagonistes, i amb una bona dosi d’imaginació vam recórrer els racons de la Barcelona del segle XIV acompanyats de músiques esquitxades de topònims, com la cantiga d’Alacant d’Alfons X el Savi, la cantiga “Ondas do mar de Vigo” de Martin Codax i la mateixa missa de Barcelona. Un programa que ja podeu escoltar al web de Catalunya Ràdio i també a ivoox, com us sigui més còmode!

troy_orosius_master

Les seccions del programa també van discórrer a l’àmbit urbà. Amb El prestatge vam descobrir l’àlbum Les escholiers de Paris, un disc editat per Cantus l’any 2002 que recollia músiques centrades en la capital francesa durant l’edat mitjana, i que interpretaven de manera viva i brillant l’ensemble Gilles Binchois. Vam proposar-vos aquesta selecció.

No vam abandonar París a Inspirats per l’edat mitjana, un espai que ens va dur al Renaixement, l’època en què Clément Janequin va publicar els seus Cris de Paris, una peça a quatre veus que recollia els crits dels venedors ambulants a la ciutat francesa. Una tradició de la que ja trobem mostres al segle XIII. Així sonava la seva versió, interpretada per l’ensemble vocal Clément Janequin.

snail-bird252c2bfrom2bthe2bluttrell2bpsalter252c2bbritish2blibrary2badd2bms2b421302b2528medieval2bmanuscript252c2b1325-13402529252c2bf171vPlena de topònims arribava també La Crònica, en un capítol que vam oferir-vos gràcies a la col·laboració de l’historiador valencià Vicent Baydal. El nostre cronista, Joan Torralles, ens descrivia el setge de València de 1363, un episodi destacat de l’anomenada Guerra dels Dos Peres, que vam acompanyar amb música de Philippe de Vitry. Sentiu-lo!

last but not least, com se sol dir, us recomanem no deixar passar l’entrevista. Vam conversar amb Daniel Vilarrúbias, arxiver, historiador de l’art, investigador, violinista… i campaner. Descobrir el món de les campanes amb ell va ser tot un plaer, ja que tot l’entusiasme i l’estima que sent per aquest món arriba a través de les ones. Si encara no l’heu sentida, aquí la teniu.

Què us ha semblat aquest “so de la ciutat”? Esperem que hagueu gaudit del programa, i des d’aquí, seguim treballant per oferir-vos-en un de nou en menys de set dies. Us mantindrem informats!