Etiquetes

, , , , , , , , , , , , , ,

Aquest dissabte vam acostar-nos al món de les croades en un programa que ja podeu recuperar al web -i també sentir tot just al reproductor que trobareu sota la imatge-. Aquests enfrontaments militars -que segons alguns historiadors, caldria rellegir per poder entendre moltes de les coses que actualment passen al món i obren jornades tristes com la d’avui– durant els gairebé 200 anys en què van estar actius, van influir les creacions artístiques i la vida quotidiana, i per tant, també la música.

medieval-crusaders

També van inspirar els pioners en la interpretació i recuperació de la música medieval, com David Munrow i el seu The Early Music Consort of London, que l’any 1971 publicava un disc que duia per títol, precisament “Music of the Crusades“, un àlbum que podeu sentir a Spotify i que aquesta setmana sonava a la secció “El Prestatge“.

Estem especialment contents amb l’acollida de l’entrevista d’aquesta setmana, que ens ha permès de conèixer una mica més el rerefons musical d’una de les festes populars més arrelades al territori valencià: els moros i cristians. Inspirades a la Reconquesta, a la què el trobador Marcabru animava a participar al seu “Pax in Nomine Domini“, vam descobrir-les gràcies a José Rafael Pascual Vilaplana, compositor i director natural de Muro d’Alcoi, en una entrevista més que interessant.

La secció “La crònica” ens acostava a un altre enfrontament, en aquest cas, dins la pròpia cristiandat: el Cisma d’Occident. Ho feia a través de la peculiar visió del nostre cronista, Joan Torralles, de l’episodi de la fugida del Papa Luna de la ciutat d’Avinyó, i que descobrirem al llarg de tres programes.

Pot semblar un tòpic, però conèixer el passat per entendre el present és necessari. Per això, per aquells que volgueu saber-ne més, sobre les croades, us proposem algunes referències:

  • FLORI, Jean (2004). La Guerra santa. La formación de la idea de cruzada en el Occidente Cristiano. Editorial Trotta.
  • MAALOUF, Amin (reed. 2013): Las cruzadas vistas por los árabes. Alianza Editorial.
  • PERNOUD, Régine (1991). La mujer en tiempo de las cruzadas. Edicions Rialp.
  • RUNCIMAN, Steven (1973). Historia de las cruzadas. Alianza Editorial.

Moltes gràcies a tots els que connecteu amb els “Sons de l’edat mitjana”. I no oblideu que esperem els vostres comentaris, tant aquí com a l’adreça sonsedatmitjana(a)catmusica.cat

A tu, què t’ha semblat aquest apropament al món de les croades?