Etiquetes

, , , , , , , , ,

El proper dissabte serà 19 de març i a les 9 h del matí podreu sentir -com sempre, a Catalunya Música-, un nou programa, que en aquest cas hem dedicat a les croades. Per als homes i dones d’entre els segles XI i XV, la croada era un lloc comú, per tots conegut, i així va quedar reflectit en els documents que arriben fins a nosaltres, inclosos els musicals. D’aquesta manera, podem trobar cançons de trobadors i trouvères amb els més diversos matisos: de l’exaltació de la valentia i l’heroïcitat a la pena per abandonar la vida coneguda i estimada.

philippe_auguste_arrivant_en_palestine

Miniatura del manuscrit Royal 16 G VI, on Felip II de França arriba a Terra Santa (París, s.XIV)

Aquest dissabte, doncs, intentarem aclarir de què parlem quan parlem de croades, i els hi posarem banda sonora. A més, descobrirem com aquestes empreses militars han influenciat també la cultura popular, amb manifestacions que encara avui són ben vives, com és el cas de la festa de moros i cristians, arrelada al País Valencià. Parlarem d’aquesta festa, i sobretot de les seves músiques, molt inspirades per l’edat mitjana, amb el compositor i director José Rafael Pascual Vilaplana. Una conversa que val la pena sentir!

També hi haurà lloc per col·locar un disc al prestatge, en aquest cas, Music of the crusades, que, malgrat que les seves sonoritats poden resultar-nos una mica artificials, es tracta d’un dels enregistraments pioners de la interpretació de la música medieval. I per últim -last but not least-, un nou capítol de “La crònica”, on Raimon Colomer ens oferirà la primera part de la història d’un altre enfrontament, en aquest cas, dins la cristiandat: el Cisma d’Occident, explicat a través de la fugida del Papa Luna de la ciutat d’Avinyó.

De nou, un programa preparat amb il·lusió i treball, que esperem que us agradi tant com a nosaltres.

Per cert, ja sabeu que podeu sentir-nos i descarregar-nos també a ivoox?