Etiquetes

, , , ,

Comença la setmana i ja podem compartir amb vosaltres el programa que es va emetre aquest dissabte a Catalunya Música. Si el primer el vam dedicar a una dona, Hildegarda de Bingen, avui hem volgut descobrir un gènere amagat, donada la seva poca presència a les fonts: la música instrumental.

grotesques_playing_musical_instruments-jpg

Està clar que els instruments formaven part del paisatge habitual: als manuscrits apareixen als llocs i de les formes més insospitades!

Per tal d’entendre millor com els músics d’avui encaren la interpretació de la música instrumental medieval vam convidar a l’estudi en Mauricio Molina i la Cristina Alís, intèrprets i responsables del Curs Internacional de Música Medieval de Besalú -una entrevista que podeu escoltar aquí-.

Un grup d’intèrprets que va captar la nostra atenció va ser Sinfonye, el grup que signava l’àlbum que aquesta setmana vam col·locar al prestatge, el disc Red Iris: música instrumental italiana del segle XIV. L’editava el segell Glossa l’any 1997. Sabem que és difícil trobar-lo, per això vam voler oferir-vos-en tres peces íntegres, sentiu-les aquí.

De la música instrumental vam fer un salt a la música vocal, i del segle XIV, al segle XX. Vam fer-ho a través de la secció Inspirats per l’edat mitjana, on vam descobrir Sacred and Profane, una obra coral que Benjamin Britten va escriure en anglès medieval. Sonava aíxi.

Finalment, vam posar punt i final al programa amb un nou episodi de La Crònica. En aquest cas, Joan Torralles, autor del noticiari que estem recreant aquestes setmanes, s’acostava a la història de Bernat de Cabrera, almirall de l’Armada Reial d’Aragó, que no va tenir un final, diguem-ne, massa agradable. Podeu sentir el capítol aquí,  però si voleu conèixer una mica més a fons qui va ser Bernat de Cabrera, aquí us deixem un enllaç ben interessant. Es tracta d’un article d’Alex Martínez GiraltL’agitat retir monàstic del vescomte Bernat II de Cabrera.

Acabem aquí aquest resum en forma de post, no sense abans recordar-vos que esperem els vostres comentaris i suggerències! Podeu fer-nos-els arribar a través de la secció de comentaris d’aquest blog, a través de Twitter i també a través del correu electrònic: sonsedatmitjana (a) catmusica.cat

Fins ben aviat!

Anuncis