Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Una obra dividida en tres parts: infern, purgatori i paradís. Podríem estar parlant de, per exemple, “El jardí de les delícies”, pintat per el Bosco, però parlem d’una de les grans obres de la literatura: “La divina comèdia”, escrita a principis del segle XIV per Dante Alighieri. Dins de l’obra, Dante recorre aquests tres escenaris guiat per la figura del poeta Virgili, en un trajecte ascendent, inspirat també per la seva estimada Beatriu.

Es diu que dins de l’obra, Dante va plasmar la seva visió del món i la vida i és cert que les arts no van quedar fora d’aquesta recopilació. Així, doncs, la música també hi és present, i no tan sols com una mera banda sonora: si parem atenció a quines peces apareixen, en quin moment, i quin és el seu significat, se’ns revela una nova dimensió: la música com a representació dels diferents estats d’aquest peculiar viatge.

Dante al Purgatori, segons Agnolo Bronzino (c. 1530)

El trajecte pel purgatori és la part central del text i és aquí on la música té un pes més destacat. A l’infern, certament, no hi ha música, perquè no existeix l’harmonia ni la cooperació que la música requereix. És en ascendir cap al cel que la música comença a aparèixer. D’aquesta manera, Dante sent com les ànimes del purgatori entonen el salm “In exitu Israel de Aegypto”, equiparant l’ascensió de les ànimes amb la fugida d’Egipte del poble d’Israel. Es troben encara al principi del viatge. També es troba amb Casella, un amic seu que va musicar un dels seus poemes, que comença a cantar aquella cançó d’amor. Però és interromput: l’ascens busca acostar-se a Déu, i aquelles cançons encara els lliguen a la terra. I a les portes del Purgatori, Dante sent un “Te Deum”: aquest himne ja prové del cel, cada cop són més a prop.

Aquests són tan sols uns exemples de les nombroses cites i referències musicals que es poden trobar a “La divina comèdia”. Músiques inexistents a l’infern, monòdiques al purgatori i polifòniques al paradís, que en la seva evolució il·lustren el viatge de l’ànima d’un dels grans poetes de la literatura occidental.