Etiquetes

, , , , , , , ,

Des del Diumenge de Resurrecció fins al Diumenge de Pentecosta, els cristians es troben en temps de Pasqua, un temps d’alegria per la resurrecció de Jesús, i a més acompanyat de la renovació que porta la primavera. Encara avui és possible sentir, durant aquest període, un cant litúrgic específic: el “Regina Caeli”, una antífona dedicada a la Mare de Déu i que sembla que té l’origen al segle X.

Originalment, doncs, es tractava d’una línia de cant pla, cantada per tant a una sola veu, amb una melodia molt rica en melismes, que sobretot es concentraven a la paraula “al·leluia”, com un símbol d’alegria i celebració. Però més enllà d’aquesta melodia gregoriana, la màgia d’aquesta antífona la trobem en la seva persistència en el temps: des dels seus orígens, la seva presència a la litúrgia ha estat ininterrompuda i al llarg dels segles ha estat adaptada en nombroses ocasions per compositors de procedències i estils molt diferents.

Així doncs, podem sentir l’antífona “Regina Caeli” en versions com les de Cristóbal de Morales, Giovanni Pierluigi de Palestrina i Josquin Desprez, i també les de Joan Pau Pujol -a casa nostra-, William Byrd, i fins i tot Hernando Franco, un compositor que va desenvolupar  la seva carrera a Mèxic durant el segle XVI. Al barroc, trobem versions d’autors com Marc-Antoine de Charpentier i Jean-Baptiste Lully a França; versions per a una sola veu virtuosa com la de Giovanni Antonio Rigatti i també una curiosa proposta, escrita per l’emperador Leopold I, amb un inici que ens remet directament a les “folies”. No oblidarem Mozart, ni tampoc Johannes Brahms, i és que fins i tot compositors com Pietro Mascagni, dins la seva “Cavalleria rusticana”, i Lennox Berkeley, al segle XX, han ofert les seves lectures d’aquest “Regina Caeli”.

Acabem aquest viatge mil·lenari com hem començat, a una sola veu. En aquest cas la de la cantant irlandesa Sinead O’Connor, que interpreta el cant pla original, en una mostra de com el temps és elàstic i el passat ressona al present, i s’hi integra.