Etiquetes

, , , , , , , ,

Jaufré Rudel de Blaia va ser un home molt gentil, príncep de Blaia. I es va enamorar de la comtessa de Trípoli, sense veure-la, per com en parlaven de bé els pelegrins que tornaven d’Antioquia. I li va dedicar molts versos de bon so i pobres paraules. I desitjant veure-la es va fer croat, es va embarcar, i va caure malalt a la nau i va ser conduït a Trípoli, a un alberg, i donat per mort. Això l’hi van fer saber a la comtessa, i va anar al seu costat, al seu llit, i el va prendre entre els seus braços. I quan ell va saber que era la comtessa, al mateix moment va recobrar l’oïda i l’alè, i va alabar Déu perquè l’havia mantingut amb vida fins a veure-la. I així va morir entre els seus braços. I ella el va enterrar amb honor a la casa del Temple; i després, aquell mateix dia, va fer-se monja pel dolor que va sentir per la mort d’ell.

El trobador Jaufré Rudel mor en braços de la comtessa de Trípoli. Miniatura al manuscrit de la Biblioteca Nacional de París.

Aquestes línies van ser escrites al segle XII per un autor anònim, i descriuen la vida, no sabem si real o imaginada, del trobador Jaufré Rudel. Pel que fa a dades biogràfiques contrastades, se sap que provenia de Blaia, a l’Aquitània, d’on era senyor, que va participar en la segona croada i que possiblement va morir a Terra Santa. La seva poesia és clara i transparent, d’aquí ve que la seva “Vida” mencionés el seu bon so, fent referència a les seves melodies, i les seves paraules simples, que es refereixen a versos sense complicacions; un exponent de l’anomenat trobar leu, lleuger.

Jaufré cantava a una dama llunyana, de qui s’havia enamorat per les coses que n’havia sentit a dir i a qui tan sols va poder veure, segons la llegenda, en el moment de morir. Aquesta història va inspirar nombrosos poetes romàntics com Heinrich Heine i Robert Browning, i també obres musicals com l’òpera “L’amour de loin”, de la compositora finlandesa Kaija Saariaho. I és que Jaufré Rudel és el poeta que canta l’amor “de lluny”, o com diuen alguns, el primer poeta modern de la pura nostàlgia.

Anuncis