Etiquetes

, , , , , , , , , ,

La música que sentim va ser escrita l’any 1910 per Claude Debussy. El títol és descriptiu: “Tres balades de François Villon”. Aquest nom propi el podem trobar en obres d’altres compositors com Arthur Honegger, i també com a referència dins l’àmbit literari, en escriptors com Víctor Hugo, Robert Louis Stevenson i Bertolt Brecht. Però… qui va ser François Villon? Aquest nom i la seva història ens remeten a París, a les darreries de l’edat mitjana, on descobrim els orígens de la llegenda del primer poeta maleït.

Les dades sobre la vida de Villon són vagues, però els documents estableixen que va néixer a París l’any 1431. Entregat per la seva mare a un clergue quan era un nen, va rebre una bona educació, però la seva vida va ser agitada ja des de l’etapa d’estudiant. Habitual de les baralles de l’entorn universitari, en un d’aquests encontres va matar un clergue d’una punyalada i arran d’això va iniciar un periple de fugides, amnisties i condemnes per robatori, de vida errant als camins.

Villon, fins i tot va ser condemnat a la forca, i durant la seva estada a la presó, mentre esperava el final, va escriure el seu poema més conegut: la “Balada dels penjats”, un poema original i incòmode, on els morts es dirigeixen als vius, apel·lant a la seva compassió i caritat cristiana. De tota manera, són més de 400 les obres atribuïdes a François Villon i el reconeixement va ser gairebé immediat: a mitjans del segle XVI, s’havien fet més de vint edicions de la seva obra, lligada a la tradició medieval però amb un alt component autobiogràfic.

Fresc a l’església de Santa Anastàsia, a Verona (1436-1438).

D’aquesta manera, la llegenda es va forjar i la fama de François Villon va arribar a romàntics com Claude Debussy o Paul Verlaine, que van perpetuar-la a les seves creacions. I per cert, Villon finalment no va morir a la forca: la pena va ser commutada, va ser desterrat i l’any 1463, ja ultrapassada la trentena, es perd el seu rastre als documents. La darrera escapada del primer poeta maleït.