Etiquetes

, , , , , , ,

2010. Londres. Giovanni Varelli és un estudiant italià que s’especialitza en notació antiga i treballa com a interí a la Biblioteca Britànica. Davant seu té un manuscrit que recull la vida d’un bisbe anomenat Martinianus de Reims. Però alguna cosa li crida l’atenció a la darrera pàgina d’aquest volum. Tres línies de text i una sèrie de marques, a l’encapçalament i sobre les línies. És notació musical i, en transcriure-la, arriba la sorpresa: el dibuix melòdic de les diverses línies es correspon. Varelli acaba de descobrir la peça polifònica més antiga que conservem.

Organum dedicat a Sant Bonifaci, al MS. Harley 3019 de la Biblioteca Britànica.

Aquesta notícia saltava als mitjans de comunicació el mes de desembre de l’any passat, quatre anys després del descobriment inicial, ara ja avalat per la Universitat de Cambridge. El manuscrit Harley 3019 de la Biblioteca Britànica conté, doncs, un organum, una peça a dues veus, la vox principalis i la vox organalis, que data de prop de l’any 900. Fins ara, els exemples de polifonia  més antics els trobàvem a l’anomenat Tropari de Winchester, datat a principis del segle XI. Això vol dir que el naixement de la polifonia escrita l’hem de situar 100 anys abans del que ens pensàvem.

La importància d’aquest organum, dedicat a Sant Bonifaci, el patró d’Alemanya, no només rau en la seva antiguitat sinó en les característiques de la mateixa peça. En paraules del seu descobridor, “estem observant el naixement de la música polifònica i no hi veiem el que esperàvem”. Es creia que la música per a més d’una veu s’havia desenvolupat a partir de normes estrictes, com les que trobem als tractats teòrics, i que de mica en mica s’havia anat escapant d’aquest esquelet, l’havia anat fent més flexible. És per això que aquesta peça descol·loca la nostra manera de pensar: des de bon principi, les normes es transgredien. La música era experimentació i les convencions, un punt de partida.

I és que, de tant en tant, l’actualitat i el passat llunyà s’entrellacen i, com per casualitat, si és que la casualitat existeix, el descobriment arriba per al qui sap mirar amb uns altres ulls.