Etiquetes

, , , , , , , , , , ,

El pas de l’edat mitjana al renaixement a Itàlia, en l’àmbit musical, va estar protagonitzat per un nom propi: Francesco Landini. Era fill de pintor, un de reconegut i que treballava a l’escola de Giotto, però un atac de verola de ben petit va deixar cec el nostre protagonista. Això, és clar, va impossibilitar que es dediqués a la pintura i es va centrar, doncs, en l’art sonor. Va ser compositor, a més de cantant i intèrpret de diversos instruments, com el llaüt i l’orgue. També en construïa i afinava i fins i tot va inventar alguns instruments nous, com l’anomenat syrenam, del qual només en coneixem el nom.

Landini va ser el compositor central de l’ars nova a Itàlia, durant el Trecento, i és que un quart de totes les obres italianes que conservem d’aquest període porten el seu nom. Tot i que se sap que va escriure obres sacres, tan sols ha arribat fins a nosaltres producció profana: 140 ballatas, alguns virelais, una caccia, alguns motets i uns quants madrigals. Es creu que també era sovint l’autor dels textos de les seves obres, atès que conservem també algunes poesies seves.

Francesco Landini, representat amb un organetto i la corona de llorer, al manuscrit Squarcialupi (Florència, Biblioteca Medicea Laurenziana)

Així doncs, Francesco Landini va ser un home de cultura: mestre en l’àmbit de la música des de diverses facetes, versat en la poesia i interessat en qüestions filosòfiques, ètiques i astrològiques. Tanta va ser la seva notorietat, que es diu que el rei de Xipre, en una de les seves visites a Itàlia, li va atorgar la preuada corona de llorer amb què es representa habitualment els grans mestres de la cultura, com el poeta Dante Alighieri.

Després de la seva mort, el talent compositiu de Landini no va tornar a sortir a la llum pública fins al segle XIX, de la mà del musicòleg François-Joseph Fétis. Gràcies a ell podem gaudir d’una música que va integrar els estils francès i italià, amb un estil que es mou entre la simplicitat i la complexitat, i que va unir dues èpoques: música que fa avançar el món.

Anuncis