Etiquetes

, , , , , , , , , , , , , ,

Aquesta setmana hem seguit les traces d’una història en primera persona: la del joglar anomenat Pistoleta, de qui sabem que també va exercir com a trobador. Compartim amb vosaltres, tot seguit, la banda sonora d’aquest capítol.

Una de les peces que acompanyaven aquesta història era “L’ensenhaments e’l Prètz e la Valors“, escrita per Arnaut de Mareuil, el trobador per qui Pistoleta havia treballat com a joglar, duent amunt i avall les seves missives i cançons. La sentíem en la versió amb acompanyament de viola de roda que feia l’Ensemble Tre Fontane, dins el seu àlbum Els trobadors del Perigord, nom que rep una antiga província al sud-oest de França. Està editat pel segell Alba Musica, l’any 1993.

Una de les danses més conegudes de la baixa edat mitjana va ser el trotto, probablement interpretada en diversos contextos per professionals de l’entreteniment com els joglars. Sentíem una versió d’un trotto anònim del segle XIV, que, perquè no dir-ho, ens encanta: per la profunditat que trobem a la seva simplicitat. Viola i percussions, amb una sonoritat oberta i reverberant que ens fa sentir més a prop de llocs perduts o imaginats. Es troba dins un enregistrament molt recomanable: Red Iris: Música instrumental del segle XIV a Itàlia, del grup Sinfonye, dirigit per Stevie Wishart i editat pel segell Glossa l’any 1997.

De caràcter semblant és la “Danza ritual“, una interpretació de la cantiga 353 d’Alfons X el Savi, que sentíem en la versió que Jordi Savall incloïa al seu àlbum La lira d’Espéria,  editat l’any 1996 per Auvidis. Escrites durant el segle XIII, alguns intèrprets han optat per fer una versió totalment instrumental, com és el cas d’aquesta, on la viola és l’únic instrument.

La tasca va tornar-se més complexa a l’hora de rastrejar enregistraments d’obres del mateix Pistoleta. Després d’una bona estona de recerca, vam aconseguir trobar una única interpretació, de la peça “Ar agues ieu mil marcs de fin argent“. L’interpretava Gérard Zuchetto, que amb el grup Trobadours Art Ensemble, ha abordat l’enregistrament d’una antologia de peces trobadoresques: La Trobà: Anthologie Chantée des Trobadours (XII et XIII siècle), editat per Tròba Vox, l’any 2010. No hem pogut trobar cap versió en streaming d’aquesta petita peça, però és possible aconseguir-la a través de la botiga de música digital d’Amazon.

Intèrprets de campanes, corn i flauta en un manuscrit del segle XII .

Així doncs, després d’aquesta incursió a l’entorn sonor del trobador Pistoleta, tornem a constatar un fet: amics músics, encara queda molta feina a fer en la recuperació del patrimoni! Tot i la gran qualitat de molts dels enregistraments existents, encara hi ha nombrosos punts per il·luminar i treure de la penombra. Us animeu?

Anuncis