Etiquetes

, , , , , , , , , ,

Els joglars de l’edat mitjana eren professionals de l’entreteniment. La seva tasca era divertir, tant els nobles com la gent del poble, i les seves habilitats eren molt variades: recitar, cantar, tocar instruments, dansar, fer acrobàcies i malabars. Hereus dels antics poetes celtes, els “escops”, el joglars eren els encarregats de fer circular, entre altres històries, les cançons de gesta, les narracions dels grans herois.

Però no només l’èpica va ser interpretada pels joglars. També la lírica trobadoresca, un gènere molt estimat a les corts a partir del segle XII. Els trobadors, poetes i autors d’aquesta poesia tan íntimament relacionada amb la música solien comptar amb els joglars perquè les interpretessin. Va ser el cas d’en Pistoleta.

Pistoleta, un sobrenom que significa “petita carta” o “petita epístola”, era un cantaire que va viure entre finals del segle XII i principis del segle XIII. Pel que ha arribat a nosaltres a través dels documents, sabem que probablement va ser un joglar al servei del trobador Arnaut de Mareuil i que hauria viatjat d’un castell a un altre per difondre les cançons d’Arnaut. Però la seva història no va quedar en el fet de ser un mer intèrpret o transmissor, sinó que Pistoleta, després d’anys d’exercir com a joglar, va decidir escriure les seves pròpies cançons. El joglar esdevenia trobador.

Fins a nosaltres han arribat onze peces atribuïdes a Pistoleta: nou cançons i dues “tensos”, una forma lírica que representa un diàleg entre trobadors, que discuteixen sobre un tema concret. Curiosament, els interlocutors de Pistoleta en aquestes “tensos” escrites en occità no eren trobadors, sinó trobairitz, com per exemple, Maria de Ventadorn.

Durant els seus anys d’activitat, aquest joglar que va fer-se trobador, va viatjar per diferents corts, al Llemosí, el Llenguadoc, Perpinyà, Provença i Saboia. Sabem també que en algun moment va ser vassall del rei Pere el Catòlic, a qui a la seva mort va dedicar una elegia, una peça que també mencionava la mort del rei Alfons VII de Castella.

Rere el nom de Pistoleta hi ha, com darrere de tants noms, una història amagada. Una vida dedicada a entretenir a través de creacions alienes i pròpies.

Anuncis