Etiquetes

, , , , , , ,

L’any 711, el general Tariq i les seves tropes, que venien del nord d’Àfrica, van entrar a la Península Ibèrica. Naixia al-Àndalus, territori governat pels musulmans durant més de 700 anys. Un territori canviant i que sovint ens resulta desconegut i sorprenent. Sorprenent com el músic considerat fundador de les músiques andalusines que encara avui podem sentir: Alí ibn Nafi, més conegut com a Zyryab, l’ocell negre.

Zyryab havia crescut a la ciutat de Bagdad i des de ben jove havia estat un músic dedicat i talentós. Alumne d’un dels músics més importants de la cort del califa de Bagdad, diu la llegenda que el seu mestre va fer-lo marxar de la ciutat, gelós com estava del seu talent. Sigui com sigui, Zyryab, anomenat l’ocell negre pel color fosc de la seva pell i el seu cant melodiós, va sortir de Bagdad i després de passar per Síria i el nord d’Àfrica, va arribar a l’emirat de Còrdova, a principis del segle IX.

Mesquita de Còrdova

Allà va ser magníficament acollit per l’emir Abd-al-Rahman II i els seus variats coneixements, d’àrees com l’astronomia, les matemàtiques i la gastronomia, van fer de Zyryab l’exemple del cortesà. Tan gran va ser la seva influència, que es diu que va ser el responsable de que a al-Àndalus el vi es begués en copes de vidre i no d’or, es cuinessin els espàrrecs verds, es fessin servir estovalles i els àpats es servissin dividits en primer, segon i postres. També la moda es va veure influenciada pel gust del de Bagdad i la higiene sembla que li deu aportacions tan interessants com el dentífric, el desodorant i l’ús d’olis per millorar la qualitat del cabell.

Però si Zyryab va destacar en algun àmbit, aquest va ser el musical. Es deia que sabia més de 10.000 cançons, i que dominava el llaüt a la perfecció, un instrument al qual havia aportat algunes millores tècniques. Va fundar les primeres escoles de música de Còrdova i allà instruïa nois i noies en les melodies d’origen persa que serien la base de moltes músiques posteriors a la Península. Un personatge carismàtic que va viure al gran centre cultural i musical d’al-Àndalus a finals del primer mil·lenni.