Etiquetes

, , , , , , , ,

Hildegarda de Bingen, compositora, pensadora i visionària del segle XII, és una figura excepcional, per la quantitat, la qualitat i l’originalitat de les seves aportacions. Però tot i això, no va ser pas l‘única dona amb inquietuds espirituals i intel·lectuals. No gaire lluny de Bingen, prop d’Estrasburg, trobem un altre nom per recordar: Herrad de Hohenburg. Una dona, també abadessa i contemporània d’Hildegarda, que es va dedicar a recopilar els coneixements més rellevants del seu temps en un sol volum, destinat a educar les monges de la seva comunitat: l’Hortus deliciarum.

En paraules de la mateixa Herrad, els textos inclosos dins aquest Hortus deliciarum són com les flors d’un jardí, i ella és l’abella que les selecciona per extreure’n la mel, l’aliment espiritual i intel·lectual de les religioses al seu càrrec. Així, acompanyats d’una iconografia enlluernadora, els textos desenvolupen la història de la salvació i ofereixen eines per a la reflexió teològica i científica. Herrad no va tenir reserves a l’hora de citar quines eren les seves fonts i, d’aquesta manera, podem saber que va consultar des d’autors clàssics de l’Antiguitat a pensadors del seu temps.

Representació de les arts liberals a l'”Hortus Deliciarum”.

Lamentablement, el manuscrit original va desaparèixer durant la guerra franco-prussiana, a finals del segle XIX, i el que ha arribat fins a nosaltres són reproduccions: molta informació es va perdre pel camí. És el cas de la majoria de la música present dins aquest “jardí de les delícies”. Molts textos porten l’indicatiu de rhitmus, és a dir, textos que originalment haurien estat acompanyats de notació musical, però aquesta s’ha perdut. Tot i això, conservem la música d’algunes d’aquestes peces i hi ha fragments dedicats a la teoria musical, a més d’imatges on apareixen instruments com flautes, instruments de percussió i cítares. És fàcil imaginar, doncs, la importància i la presència de la música en una comunitat com aquesta.

Hildegarda escrivia per respondre a les seves visions. Herrad, per dotar les seves religioses d’eines per entendre el món. Dues figures femenines, dues abadesses i magistres que van transmetre i enriquir el coneixement de la seva època.