Etiquetes

, , , , , , , , , ,

Dins el món de l’èpica, el primer gran gènere de la literatura medieval en llengua romànica, són diversos els noms que ens ressonen a l’oïda: Rotllà i la seva cançó al món francès i el Mío Cid al món hispànic són, entre molts d’altres, grans herois protagonistes d’aquestes històries llegendàries. El món saxó també va tenir el seu propi heroi, la història del qual se situava a Dinamarca. El seu nom era Beowulf.

La història de Beowulf arriba fins a nosaltres a través d’un manuscrit escrit a principis del segle XI i que avui es conserva a la Biblioteca Britànica. Aquest poema èpic està escrit en anglès antic i el seu origen està lligat a les pràctiques dels poetes itinerants anglesos, anomenats scops, que cantaven i explicaven històries a les corts, sovint acompanyats per instruments, com, per exemple, una arpa de sis cordes. Cap actuació era igual que l’anterior i podien arribar a durar entre cinc i sis hores. Un escrivent desconegut va decidir que aquesta història s’havia de conservar també per escrit.

El rei Hrothgar governa a Dinamarca. És una època de bonança i el rei es fa construir un gran saló de banquets, on cada nit comparteix àpat amb un gran nombre de guerrers; tiberis que són amenitzats per les cançons dels scops, que acaben sempre amb gran soroll i massa cervesa i hidromel. Tant és així, que el terrabastall i l’alegria desperten la ira d’un monstre solitari, descendent de Caïm, que viu a les aigües pantanoses: Grendel. Durant setmanes, cada nit Grendel entraria al saló i arrasaria aquells que trobés a la festa. Dotze anys va durar aquesta desgràcia al reialme de Hrothgar, fins que la història de la seva angoixa va arribar, transmesa pels poemes i cançons, a orelles de Beowulf, un guerrer de sang reial.

No us direm pas com acaba aquesta història, que ha donat lloc a moltíssimes adaptacions musicals i cinematogràfiques. Però el que queda clar és que els temes que s’hi tracten, com el llinatge i l’oposició entre el bé i el mal, tenen alguna cosa que ens atrapa a tots igual, sigui quin sigui el nostre segle.

Anuncis