Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Durant molts i molts anys va pensar-se que durant l’edat mitjana, a la Península Ibèrica, la polifonia simplement no va existir. Això va canviar quan, l’any 1931, el musicòleg català Higini Anglès publicava un volum sota el títol “El Còdex Musical de Las Huelgas. Música a veus dels segles XIII-XIV”, que incloïa un facsímil. Aquesta publicació era no només la confirmació que la música polifònica s’havia escrit i s’havia interpretat, sinó l’aparició davant els ulls del públic d’un dels manuscrits més importants per la història de la música litúrgica d’Occident.

El Còdex de Las Huelgas és l’únic manuscrit de l’edat mitjana que s’ha conservat al seu lloc d’origen, Santa María de Las Huelgas; un monestir situat a Burgos i que va ser fundat pels volts de l’any 1080. Es tracta d’un monestir cistercenc femení que, des de bon principi, va tenir el suport de la reialesa i la noblesa, que l’enriquien amb nombroses donacions i l’allunyaven de l’austeritat cistercenca. Allà s’hi armaven cavallers, s’hi coronaven monarques. Fins i tot es deia que si el papa s’hagués de casar, ho faria amb l’abadessa del monestir de Las Huelgas, una dona d’un poder tan elevat que quedava per sobre la cúria episcopal, tan sols sotmesa a les ordres del pontífex i que posseïa un senyoriu material i jurídic: 54 vil·les, terres, molins, exempcions fiscals… fins i tot el seu propi fur, les lleis del qual quedaven sota supervisió de l’abadessa.

Així doncs, no és estrany que dins aquest monestir ampli i complex, amb aspecte de fortalesa es trobés aquest còdex, de gran qualitat. Es compon de 170 folis que inclouen versions polifòniques de cants de la missa i de l’ofici litúrgic datades entre els segles XIII i XIV. D’aquesta manera, seríem davant d’una recopilació de música que seria d’utilitat per la vida de la comunitat del monestir, amb peces que es podrien sentir entre aquelles parets. Un manuscrit mostra de la riquesa de la polifonia de l’Ars Antiqua que irònicament, va ser copiat a un monestir femení de l’ordre del Cister, que prohibia la interpretació de polifonia als seus oficis.