Etiquetes

, , , , , , , , ,

Per tots és coneguda La Divina Comèdia, el poema amb el què Dante va recórrer l’infern, el purgatori i el paradís, a principis del segle XIV. Es tractava d’una obra al·legòrica, que donava cos i forma a gran quantitat d’idees abstractes. Aquesta obra, de gran influència a l’art i la literatura posterior, va tenir un precedent. Una obra que Dante coneixia bé i que, tot i ser menys coneguda pel gran públic que el poema italià, es considera una de les grans obres mestres de la literatura francesa i l’obra al·legòrica més influent en llengua francesa. Parlem del Roman de la Rose.

Escrit per Guillaume de Lorris i Jean de Meun entorn de l’any 1270, el Roman de la Rose ens situa enmig d’un jardí emmurallat que representa la societat cortesana ideal. El protagonista és un jove que somia amb un capoll de rosa, que encarna l’amor de la dama. La cerca d’aquesta flor és el fil central d’aquesta història, on els personatges que habiten el jardí, com són el Delit i el Goig, es dediquen als plaers més refinats de la cort, entre ells els quals, la dansa i la música.

Aquells de qui us parlo combatien. I una dama anomenada Goig cantava per ells. I estava acostumada a ser la primera a cantar a tot arreu, perquè cantar era la seva tasca i ho feia fàcilment.

Miniatura d’un manuscrit del Roman de la Rose datat al segle XV i conservat a la British Library.

El Roman de la Rose, àmpliament difós per tot Europa en el seu moment, no incloïa cap notació musical acompanyant el text. Però la seva popularitat, el seu llenguatge poètic, a més del seu tema principal, l’amor cortès, va fer que molts poetes compositors s’hi acostessin, ja fos per musicar alguns dels seus versos com per escriure les seves pròpies obres en l’estil que havia obert aquest Roman, tant cançons estròfiques com motets per a diverses veus. Autors com Adam de la Halle, Guillaume de Machaut, Gilles Binchois i Guillaume Dufay també van participar d’aquest món oníric que es descrivia al Roman, una obra que començava amb les següents paraules:

Aquest és el Roman de la Rose,
On es troba, al complet, l’art d’estimar.