Etiquetes

, , , , , , ,

De vegades, podem imaginar els cavallers medievals com a homes rudes i esvalotadors, tan sols interessats en l’art de la guerra i la conquesta de terres i dones. Probablement n’hi hauria alguns, d’aquests cavallers, però el cert és que en provenir molts d’ells de l’àmbit de la noblesa cortesana, gran part havien pogut accedir a una educació més o menys àmplia, i els seus interessos anaven una mica més enllà de les llances i les espases.

Va ser el cas, per exemple, d’un cavaller francès, ben conegut per la seva perícia a les croades i per les seves dots diplomàtiques. Es deia Conon de Béthune, i a més, també va ser poeta i músic, o com se’n deia a la zona nord de França, trouvère.

Conon va ser el cinquè fill de Robert V de Béthune, una localitat situada ben al nord, vora la ciutat de Calais. Relacionats amb la casa de Flandes, eren una família benestant i activa en les croades, com demostra la mort del seu pare durant el setge d’Acre, el 1191. Així doncs, Conon va implicar-se activament en aquestes expedicions, i va participar en la Tercera i la Quarta Croada.

Balduí I de Constantinoble, a qui Conon va acompanyar en la Quarta Croada com a orador oficial.

Però com hem dit, també li interessava la poesia. Va ser educat per un parent seu, Huon d’Oisy i fins a nosaltres han arribat deu cançons d’amor cortès i dues de les denominades cançons de croada, on expressava el seu dolor pel fet de marxar i deixar el seu amor enrere, però alhora, l’honor d’atendre la noble crida dels croats. De totes les seves composicions, excepte d’una, en conservem les melodies. Poeta hàbil, se’l considera el més apassionat i el més personal dels poetes de la lírica francesa antiga.

Els seus dies van acabar a Constantinoble, on va viure el setge del 1204, en què el poder bizantí es va debilitar enormement. Allà va romandre Conon de Béthune, ocupant diverses posicions al nou govern que els croats van establir a la ciutat. Va arribar a ser-ne fins i tot regent, però tan sols uns mesos, ja que va morir al poc temps d’haver ocupat el càrrec, l’any 1219. Així se’ns dibuixa, doncs, la història d’un cavaller poeta, un croat trouvère.