Etiquetes

, , , , , , , ,

La quotidianitat a l’edat mitjana venia marcada pels ritmes de la natura: el dia i la nit, les estacions…van ser factors que van regular les vides dels homes i les dones durant molts i molts anys. Això, però, va anar canviant i mesurar el temps va convertir-se en una necessitat. Amb el creixement de les ciutats i les tasques que s’hi desenvolupaven, va arribar un dels grans invents medievals que va canviar la forma de viure i que encara avui pauta els nostres dies. Parlem del rellotge mecànic.

Fragment de la il·lustració “Mercuri i els seus fills”, del Hausbuch de Schloss Wolfegg (1480).

A la ciutat de Barcelona, sabem que, abans de la instal·lació del primer rellotge d’aquest tipus, l’any 1387 ja es parlava del rellotge de la torre de la catedral. El seu funcionament, però, ens pot resultar peculiar: dos rellotges de sorra mesuraven les hores i avisaven el sonador de guàrdia, un home encarregat de, des de dalt de la torre, fer sonar les campanes. Un rellotge, doncs, amb ànima ben humana.

L’interès per l’estudi del temps es va desenvolupar de forma gradual. Al segle XII, la filosofia s’havia deixat impregnar per les idees de Plató, i creixia la curiositat al voltant  dels fenòmens naturals, entre els quals el temps. Dissecar-lo i mesurar-lo era un desig que de mica en mica s’anava assolint, amb invencions com la del rellotge, al segle XIII. I aquest afany per mesurar el temps també es va produir en l’àmbit de la música. I és que la música mateixa es desenvolupa en el temps: els sons es relacionen entre ells creant intervals, els diferents moments d’execució de cada so generen ritmes.

D’aquesta manera, les fonts musicals reflecteixen aquests canvis. D’un cant pla sense cap tipus de notació rítmica, es va passar a les figures que determinen durades: notes llargues, notes breus, i divisions en unitats encara més petites. La música, com el temps, es mesurava i la regularitat constant del rellotge es deixa veure també a les obres musicals.

Va ser l’any 1401 que el rellotger Bernat Desplà va instal·lar el primer rellotge mecànic a Barcelona. Mentrestant, la música era el vehicle més idoni per connectar amb el moment present. I és que sense temps, la música no existeix.

Anuncis