Etiquetes

, , , , , , , , ,

Pels volts de l’any 1098 naixia a Bermersheim, Alemanya, una dona d’aquelles que costa descriure en poques paraules. Filla d’un cavaller i comte, era la més petita dels germans i per aquest motiu va ser entregada a la vida religiosa quan era tan sols una nena. El seu nom era Hildegarda i acabaria convertint-se en una de les intel·lectuals més destacades del seu temps.

I és que la seva història era diferent, marcada per un fet singular: Hildegarda escrivia. No ho va fer des del principi, quan vivia sota la tutela d’una dona noble, tancades totes dues a una cel·la. Va fer-ho a partir dels 42 anys, moguda per l’impuls d’una visió divina. Una veu li va ordenar que escrivís, que reflectís sobre el pergamí les visions celestials que tenia des de ben petita i que sempre havia mantingut en secret. I així ho va fer.

Hildegarda rep el coneixement de Déu, simbolitzat en la imatge d’una flama i el trasllada a una tauleta de cera. El seu secretari Volmar ho presencia des de l’exterior de l’estança.

El resultat va ser un gruix d’obres ben diverses: des d’obres visionàries i teològiques, com Scivias i el Llibre de les Obres Divines; fins a obres de caire científic, com Física i Causes i Cures. L’atenció pel cos i l’ànima van ser pilars als seus escrits, i també a l’estil de vida que promulgava dins la seva comunitat de monges. No sense dificultats, va arribar a fundar dos monestirs propers a la localitat de Bingen, vora el Rin, i que donaria a Hildegarda el nom pel qual nosaltres la coneixem.

Així doncs, va ser una dona visionària, escriptora, mística, iniciada al món de la natura i el seu funcionament. Però també va ser compositora. És més, va ser una de les compositores més prolífiques de tota l’edat mitjana. Va escriure peces litúrgiques de molts gèneres diferents, que va agrupar sota el títol Simfonia de l’harmonia de les revelacions celestes, a més d’un drama litúrgic, l’Ordo Virtutum, una obra on les virtuts i el diable entaulen un combat per decidir el destí d’una ànima humana.

Exorcismes, viatges de predicació, comentaris bíblics… Sembla que tot i més hi cap, dins la vida d‘Hildegarda. Una dona que se’ns revela intel·ligent, creativa i desafiant.

Anuncis