Etiquetes

, , , , , , , ,

Diuen que els nobles d’Anglaterra de finals de l’Edat Mitjana i principis del Renaixement eren grans aficionats a dues formes artístiques: d’una banda, els gravats en alabastre i de l’altra, la música. Dins aquestes disciplines, el mestratge anglès va travessar fronteres i no són pocs els noms propis que han arribat fins a nosaltres. Entre ells, el d’un compositor molt valorat tant a les Illes Britàniques com al continent europeu: John Dunstable.

Nascut pels volts de 1390, Dunstable va exercir de músic al servei de diverses corts, com la del duc de Bedford, la de la reina Joana de Navarra i la del duc de Gloucester, segons ens diuen els documents. Les seves obres han arribat a nosaltres principalment a través de manuscrits alemanys i italians, una mostra de la seva difusió més enllà d’Anglaterra.

Tant és així que els tractats teòrics el citaven com a pare d’un nou estil musical, suau i agradable, marcat per l’anomenada contenance angloise, la “continència anglesa”, una manera de fer que evitava els grans salts melòdics i clarificava el text . Dunstable, doncs, també va ser vist com el punt de partida d’una nova generació de músics que van ser influenciats per la seva manera de fer, alguns tan destacats a Europa com Guillaume Du Fay i Gilles Binchois.

Però, per si encara fes falta algun detall més a una  personalitat creativa com la de John Dunstable, també coneixem les ocupacions que combinava amb la seva feina de músic: les matemàtiques i l’astronomia. Aquest músic observava el cel i així ens ho diuen els seus textos i també el seu epitafi: “L’any 1453, el dia abans del naixement de Crist, l’estrella va passar als cels”. A l’epitafi també se l’anomenava “príncep de la música”.

D’aquesta manera, la figura de John Dunstable s’erigeix com un dels grans noms de la música de finals de l’Edat Mitjana, reconegut en vida i també després de la seva mort, a través d’un estil musical que encara a les nostres oïdes resulta captivador, potser enriquit per aquelles nits que el compositor va passar amb els ulls girats a les estrelles.