Etiquetes

, , , , , ,

Durant els segles XII i XIII, al sud de França, els poetes de l’amor cortès eren els trobadors i, al nord, els trouvères. Però també a Alemanya hi havia poetes de l’amor, els anomenats minnesinger. I entre ells s’hi trobava un nom ben conegut pels melòmans: Tannhäuser.

I és que, a més de ser el personatge protagonista d’una òpera de Richard Wagner, Tannhäuser va ser un home de carn i ossos. Tot i la poca informació que conservem sobre la seva vida, sabem que va néixer a Nuremberg, prop de l’any 1205, al si d’una família noble. Membre de l’aristocràcia, va ser poeta i fins a nosaltres han arribat sis lais i una dotzena de cançons, que probablement interpretava a les corts de Viena i Baviera. Els seus textos es mouen entre la serietat i l’humor i són textos lleugers i alegres.

Aquest autor va ser molt apreciat en el seu temps. La seva història combinava les argúcies líriques d’un minnesinger amb les proeses d’un cavaller que va morir a Terra Santa, i la llegenda va anar creixent. Va fer-ho al Renaixement amb textos com la “Balada de Tannhäuser” i inevitablement també durant el segle XIX, el segle dels romàntics. Autors com el poeta Heinrich Heine, Ludwig Tieck o el mateix Richard Wagner van inspirar-se, de forma més o menys fantàstica, en la figura d’aquest poeta de l’amor.

Per exemple, Wagner ens presentava un personatge que habitava en un món fantàstic, el Mont de Venus, on vivia amb la deessa i que acaba tornant al món, on encarna el combat entre l’amor místic i l’amor profà en un concurs entre poetes, i busca el perdó de Déu i la redempció final a través del pelegrinatge i el penediment.

I és que Tannhäuser, ja convertit en llegenda, es fa present també als nostres dies, escolant-se en un dels diàlegs més famosos de la història del cinema.  Es tractava de “Blade Runner”, la pel·lícula de Ridley Scott, amb unes línies on el replicant Roy Batty, afirmava que havia vist Raigs-C brillant en la foscor, vora la fictícia porta de Tannhäuser, mentre naus d’atac cremaven més enllà d’Orió.

Anuncis