Etiquetes

, , , , , , , , , , ,

Si algú ens parla de salut d’amour, probablement recordem aquella petita joia per a violí i piano que el compositor Edward Elgar va escriure l’any 1888 per demanar matrimoni a la seva companya. Però el cas és que per trobar l’origen d’aquesta expressió hem de remuntar-nos a l’Edat Mitjana, a l’entorn dels trobadors.

I és que un “salut d’amor” és una composició lírica escrita a la manera d’una carta, que un amant dirigeix a un altre amant, seguint les pautes de l’amor cortès. Se’n conserven 19 en occità, 12 en francès, i també en català, com l’anònim Destret d’emors mi clam.

Qui va escriure, doncs, aquests saluts? El primer, probablement va ser escrit per Raimbaut d’Aurenga, un trobador de mitjans del segle XII, l’obra del qual va servir de model pels que vindrien després. Noms com Arnaut de Mareuil, que va ser nomenat mestre de saluts, Raimon de Miraval i Falquet de Romans també van escriure aquest tipus de cartes líriques.

Miniatura de la trobairitz Beatriu de Dia (Bibliothèque Nationale, MS cod. fr. 12473)

Però entre ells també hi trobem una dona. L’única dona que sabem que va escriure un salut d’amor: Azalais d’Altier. Azalais va ser una trobairitz que va viure a principis del segle XIII a la zona del Gavaldà, al sud de França. Va escriure les seves obres en llengua occitana i va esdevenir popular en l’entorn trobadoresc. Havia de ser una dona de cultura, perquè als seus poemes s’hi troben referències a la mitologia grega i romana.

Azalais va escriure Tanz salutz e tantas amors, un salut d’amor de 101 versos que va dirigir a una altra dona, també trobairitz: Clara d’Anduza. S’hi adreçava amb paraules com aquestes:

Tants somriures i tantes alegries,

Azalais d’Altier us envia a vós, dona,

a qui voldria veure més que a ningú al món.

Després de manifestar-li la seva estima, Azalais demana a Clara que perdoni un cavaller per una falta comesa, perquè ell l’estima amb bogeria i, si no el perdona, Clara seria menystinguda a la cort.

Així doncs, els saluts d’amor se’ns presenten com a cartes líriques, escrites per un home o una dona, que ens permeten conèixer en primera persona la forma i el fons de l’amor cortès.