Etiquetes

, , , , , , , ,

Abans de que el dolor s’incendïi sobre el cor,
Descendeixin a vós, senyora, la pietat i l’Amor:
Que el goig us entregui a mi, i m’allunyi de sospirs i plors.

03n_1400

L’autor de les línies anteriors era el trobador Guillem de Cabestany, i es tractava d’un fragment de la seva cançó més coneguda: “Lo dous cossire”, la dolça tristesa. De nou, les dades biogràfiques que coneixem d’aquest trobador són escasses, però es pensa que va viure al Rosselló entre finals del segle XII i principis del segle XIII. Conservem vuit cançons seves, però potser el text més hipnòtic relacionat amb ell sigui la seva Vida.

Aquest text ens explica que Guillem, un cavaller noble i instruït, va enamorar-se de la dama Saurimonda, esposa de Ramon de Castell Rosselló, un noble ric però orgullós i ferotge. Tant ho era, de ferotge, que un dia, havent-se assabentat de la relació entre el trobador i la seva dona, va trobar Guillem i el va matar. Però la venjança no va acabar aquí: va fer treure el cor del cos del jove i va fer que també li tallessin el cap.

Amb cor i cap en el seu poder, el noble va tornar a casa. Un cop allà, va fer rostir el cor amb pebre i així el va servir a Saurimonda, que va menjar-se’l amb delit. Llavors Ramon va preguntar-li si sabia què era allò que havia menjat amb tant de gust. Ella només va saber dir que era una vianda molt bona i saborosa. Ramon aleshores deixà anar la crua veritat: era el cor de Guillem de Cabestany, i per demostrar-ho, va fer portar el cap del trobador. Saurimonda, de cop, va perdre la vista i l’oïda, i cridant que després d’allò, ja no menjaria mai res més, va saltar pel balcó.

Finalment, la història tràgica dels amants va arribar a oïdes del rei, que va fer empresonar Ramon fins acabar els seus dies, un cop va prendre-li tot el que tenia. Pel que fa a Guillem i Saurimonda, van rebre digna sepultura a Perpinyà, on els amants de la ciutat celebraven cada any el seu aniversari.

Aquesta Vida, sens dubte, és una invenció. Això, però, no va ser cap inconvenient perquè aquesta tragèdia d’amor es difongués per tota Europa. Una història desgraciada però que acabava resolent el patiment dels amants secrets amb la unió més íntima possible. La història que va donar lloc a la intemporal llegenda del cor menjat.

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis