Etiquetes

, , , , , , , , ,

Aquesta setmana hem tractat al nostre espai el tema de les danses macabres, partint de la Dansa de la Mort que tindrà lloc a Verges aquesta mateixa nit. Tan sols tres músiques van posar-hi la banda sonora. Les compartim amb vosaltres.

Primerament, ens va acompanyar el toc de tabal que acompanya la comitiva a la processó de Verges. Sense cap tipus d’acompanyament més, marca el ritme de la dansa, tal i com podeu veure al vídeo següent.

Tot seguit, donàvem pas a un dels fragments més cèlebres que es relacionen amb aquestes danses dins el nostre territori. Es tracta de “Ad mortem festinamus“, una peça inclosa dins el Llibre Vermell de Montserrat, manuscrit copiat a finals del segle XIV. En aquesta ocasió, la versió que ens acompanyava era la del grup Alla Francesca, que es caracteritza per interpretacions gens recarregades, imperfectes, que potser ens acosten més a l’essència de les interpretacions de l’època. L’enregistrament està editat pel segell Opus 111 l’any 1995, però no està disponible a Spotify. Aquí us deixem, però, el fragment, disponible a Youtube.

I acabàvem amb una peça posterior, concretament de l’any 1598, que ès, segons els estudiosos, la primera peça a la qual pot atribuir-se una relació directa i explícita amb aquest tipus de dansa. Mattasin oder Toden Tantz, es troba al llibre d’August Nörmiger Tabulaturbuch auff dem Instrumente, i la versió que vam fer servir corria a càrrec del Huelgas Ensemble. De nou, no podem oferir-vos l’enllaç a Spotify, però sí la versió que trobem a Youtube, on sentim baixons i percussió, amb una base rítmica que ens recorda moltíssim a la que sentíem a Verges. L’àlbum es titulava Ars Moriendi, i l’editava el segell Alpha l’any 1979.

Sense més, us desitgem a tots una Bona Pasqua! Ens retrobem a la tornada!

Anuncis