Etiquetes

, , , , , , , , , ,

Cada Dijous Sant, a la localitat empordanesa de Verges, se celebra una processó peculiar, de la qual l’element més característic és la “Dansa de la Mort”. Cinc esquelets salten al so d’un tabal. El dansaire més experimentat carrega una dalla i gira a cada pas, guiant els que el segueixen. Col·locats en forma de creu, al centre un altre esquelet porta la bandera, guardada a banda i banda pels dos dansaires més joves, que porten platets amb cendra. Al darrere, un noi més gran mostra un rellotge sense agulles. L’únic so, el tabal, i tancant la comitiva, quatre torxes il·luminen el quadre.

Imatge de la “Dansa de la mort” de Verges, al Baix Empordà

L’origen d’aquesta tradició es troba a la Baixa Edat Mitjana, entorn el segle XIV i concretament està lligat a un esdeveniment que va causar la mort de milions de persones: la gran epidèmia de pesta negra.

La mort no era acceptada de bon grat pels homes i dones de l’època. Però tot i això, s’havia fet més quotidiana que mai i la manera d’afrontar-ho era desdramatitzant-la, com també es desdramatitzava, per exemple, la figura del Diable, a qui es parodiava a l’art i la literatura. Però no per això deixava de ser temible, i la religió seguia sent-hi present: la dansa de la mort recordava als assistents que el temps és limitat i que calia estar preparats per morir cristianament.

Dansa macabra dins la Crònica de Nuremberg (1493)

Aquestes danses solien anar precedides d’una representació de tipus teatral. Aquí, la Mort era un missatger de Déu que convocava els homes i dones més enllà de la tomba. S’han localitzat textos d’aquest tipus arreu d’Europa, a França, a Alemanya, a Bèlgica, a Anglaterra… Això ens fa pensar que es van difondre amb èxit arreu dels territoris cristians, a través dels canals habituals de difusió de l’Església catòlica, tals com la pintura, els gravats i els viatges de predicació.

La dansa de la mort no deixava de ser un consol. Un recordatori d’un fet universal, d’una cosa que no entén de riquesa ni de pobresa, que no distingeix entre nobles i camperols. Una mort que ens iguala a tots.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/9/6/1397064337869.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!