Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Vora el llac de Constança, pels volts del segle VII, un monjo irlandès, que recorria el continent evangelitzant i expandint el coneixement que portava de les Illes Britàniques, va decidir fundar una abadia. Un espai on la cultura, i sobretot el cant litúrgic, van desenvolupar-se fins a ser puntals de l’Europa del moment. L’abadia de Sant Gal.

En els seus orígens, els monjos de l’abadia de Sant Gal vivien seguint les normes establertes per Sant Columbà, un altre monjo irlandès, que, com ell, va viatjar arreu d’Europa fundant monestirs. La seva norma era rígida i severa: els monjos tan sols podien fer un àpat al dia i els oficis litúrgics es feien interminables. Tan sols la força de la vocació podia fer que les nits cantant salms, que en ocasions arribaven als setanta consecutius, passessin de forma més lleugera.

El silenci de la jornada de treball, doncs, només era interromput pel so del cor d’homes quan ressonava dins els murs, les lectures dels evangelis i els sermons de l’abat; a més de les misses que celebraven seguint el ritu celta, del qual nosaltres avui poc en sabem.

Uns cent anys més tard, la comunitat va adoptar la regla de Sant Benet i el ritu romà. Amb una rutina una mica més suau i gràcies a un context més pròsper, durant els segles VIII i IX, Sant Gal va viure un període de fervor artístic i literari. L’abadia es va transformar en un centre de creació de cròniques històriques, himnes litúrgics, oficis, trops, seqüències. El cant litúrgic es va fixar per escrit, amb una escriptura precisa com fins aleshores mai s’havia vist. Els ritmes i les alçades de les notes es reflectien sobre el pergamí, i l’estil de cant evolucionava. Va ser l’època de personatges com Nòtker Balbulus, prolífic autor d’himnes litúrgics; Tuotil, poeta, instrumentista i escultor i Nòtker Labeo, traductor de Boeci i autor del primer tractat musical escrit en alemany.

Escriptura neumàtica a un manuscrit procedent de l'abadia de Sant Gal, amb l'inici d'una obra de Nòtker Balbulus (s. X).

Escriptura neumàtica a un manuscrit procedent de l’abadia de Sant Gal, amb l’inici d’una obra de Nòtker Balbulus (s. X).

L’abadia va anar perdent importància i originalitat a partir del segle XI: el suport reial va disminuir i van rebre diverses invasions. Finalment, la reforma de Cluny va acabar transformant Sant Gal en, simplement, una abadia més.

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!