Etiquetes

, , , , , , , ,

Al sud de França, els trobadors occitans feien les seves cançons, sirventesos i albades. Però una mica més al nord i en una llengua diferent, la llengua d’oïl, també es conreava la lírica, en aquest cas en mans dels anomenats trouvères. Entre ells, a finals del segle XIII, n’hi va haver un al qual anomenaven “el geperut” i que va signar la primera obra teatral amb música escrita en francès. Era Adam de la Halle; i l’obra es titulava El joc de Robin i Marion.

Estrenat a Nàpols entre el 1282 i el 1283, a la cort angevina de Carles I, aquest “Joc” explica la història d’una pastora, Marion, a qui un dia un cavaller anomenat Aubert tracta de seduir. Ella, però, està molt enamorada del seu Robin, i es desfà del cavaller com bonament pot. Amb aquest aire de pastorel·la comença aquesta obra teatral, que inclou parts musicals tant monòdiques com polifòniques i que se centra en els esdeveniments protagonitzats per Robin, els seus cosins, Marion i una amiga seva, un cop superada la insinuació del cavaller.

Miniatura procedent del Ms. 166 (Rés Ms 14) de la Biblioteca Méjanes d'Aix-en-Provence.

Miniatura procedent del Ms. 166 (Rés Ms 14) de la Biblioteca Méjanes d’Aix-en-Provence.

És una obra plena de contrastos, simplicitat i el·laboració, melodies populars i motets polifònics. Sembla que moltes d’aquestes melodies a una sola veu són préstecs de tonades existents, com “Robin m’aime, Robin m’a”. L’enginy del compositor es mostra, doncs, en les peces polifòniques, que apareixen intercalades al llarg de la representació.

Dins aquest Joc de Robin i Marion, com passa a l’òpera còmica, les parts cantades s’alternen amb les parts parlades. Podríem pensar que es tracta d’un precedent  d’aquest tipus d’òpera. Però, tot i compartir arrels, el Joc de Robin i Marion no en va ser un precedent directe: aquest experiment dramàtic no va tenir continuïtat en el seu temps, i va quedar com una obra aïllada, única, però sense connexions immediates.

Adam de la Halle va tractar molts altres gèneres, més enllà del dramàtic, molts dels quals apuntaven a un passat que s’extingia, com les cançons dels trouvères. Tanmateix, el futur també es va deixar veure dins la seva producció, amb obres tan originals com aquest “Joc de Robin i Marion”.

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis