Etiquetes

, , , , , , , , , , , , ,

Aquesta setmana, el moviment ens ha acompanyat a través d’una de les formes de dansa més comunes a l’Edat Mitjana: la carola, el ball rodó. Repassem a continuació les músiques que ens han donat la pauta!

Es tendeix a pensar que la música adient per les caroles era la de compàs binari compost. És a dir, dos temps per compàs, subdividits en tres pulsacions cadascun. Per dir-ho en altres paraules, un 6/8: una mena d’antecedent d’un vals i el seu pum-xim-xim, si em permeteu posar-ho entre moltes cometes. Així, aquest rondeau d’Adam de la Halle (1237-1288), Je muir, podria adir-se amb aquest tipus de mètrica. La interpreten Marotte et les Musards, dins l’àlbum Chanteries Dous, editat l’any 2010.

spotify:track:2Vv4JoKigrKFdC2cS2YbYT

Seguim amb Adam de la Halle i un extracte de la seva obra “Le jeu de Robin et Marion“, una peça escrita i pensada per a ser interpretada en tot el seu sentit teatral. Així, trobem petits fragments com aquest Je me reparoie, una tonada simple, de caràcter popular, que ens fa pensar que potser serien aquests tipus de línies melòdiques les que cantessin els dansaires mentre feien avançar la carola. Interpreten Tonus Peregrinus, dins l’àlbum que dediquen a íntegrament aquesta obra i que està editat per Naxos, l’any 2006.

spotify:track:5jHrIDu47GbxfMQdb7INdA

Les caroles es relacionen directament amb les carols angleses, que van acabar centrant-se en el període nadalenc i que encara avui designen les habituals nadales. Tot i això, no sempre havien tractat temes relacionats amb el Nadal, i així ho demostra la següent peça, Agincourt Carol, interpretada per Sara Stowe i Ian Giles dins del seu àlbum Making Merrye, editat per Gift of Music, l’any 2003. Tal i com el seu nom indica, el text d’aquesta peça commemora la victòria d’Anglaterra, sota les ordres d’Enric V, a la batalla d’Agincourt, contra els francesos de Carles VI.

spotify:track:2dSgP7q9JdMZ5R1q0zCaxi

Per ser Anglaterra un dels llocs on la carola va arrelar amb més força, ens vam fer acompanyar també per una dansa anglesa, interpretada per una arpa, amb un ritme adient al del ball rodó. Aquestes melodies populars, realment tenen quelcom que les fa hipnòtiques, i confessem: no ens vam poder estar d’incloure aquesta peça tan bonica al microtò! L’interpreta el grup Millenarium, dins el seu àlbum Danza. Danses médiévales, editat per Outhere l’any 2008.

spotify:track:5w2bsPswYfWU8oGJLPn0ZZ

I per acabar, vam deixar anar un fil de Renaixement, amb una de les noves danses que havien de fer furor quan la carola va començar a caure en l’oblit. Es tracta d’una branla, o millor dit, de quatre: quatre branles les Fagots de Pierre Phalèse, interpretades per La Compagnie Maitre Guillaume, un grup molt vinculat i ben informat respecte a la música feta per dansar. S’inclou dins l’àlbum Si pour t’aymer: Danseries, editat per Arion l’any 1997. Per un cop, ens permetem ser moderns i acostar-nos al segle XVI, per veure els nous rumbs que la dansa havia de prendre, i per què no? Per gaudir-ne una mica!

spotify:track:2wuF4dUBNk0ovFiWNXX6sB