Etiquetes

, , , , , , , , , , , , ,

Ens diu la llegenda que una nit de Nadal, dotze joves cantaven i ballaven a la porta d’una església. Ballaven en cercle, agafats de les mans, i la filla del rector, animada per la cridòria, va unir-se a la festa, mentre el seu germà mirava des de la finestra. Les amenaces del pare van arribar com un llamp: allò era una ofensa i els prohibia, a ella i als seus companys, seguir amb aquella dansa. Si no ho feien, no podrien deixar de ballar durant els propers dotze mesos. Els dansaires van seguir com si res, i la maledicció es va acomplir. Les mans s’havien fos, també les de la filla del rector i en veure el patiment de la noia, el seu germà va irrompre dins el cercle i va estirar fortament el braç de la seva germana. El braç va trencar-se a bocins, com una branca podrida.

Aquesta llegenda la recollia William de Malmesbury al segle XII, i ens parla d’una de les danses medievals més documentades: la carola. Ja mencionada al segle VII, es va fer popular sobretot entre els segles XII i XIV a França, des d’on va expandir-se a Anglaterra i a la resta d’Europa. Estava present a totes les classes socials i sovint la seva base eren els cants dels mateixos dansaires, tot i que també podia anar acompanyada d’instruments.

Una carola a una miniatura del “Roman de la Rose”, (ca. 1420-1430)

La informació més detallada sobre com es ballaven aquestes caroles la trobem a fonts franceses a partir del segle XIII, dins de les primeres novel·les o romans, i d’altres textos narratius, morals i satírics. Cal acostar-se a aquests textos amb prudència, ja que la majoria estan escrits en vers i no busquen la descripció acurada del moviment. Tot i això, les bases de la carola són clares: una rotllana, agafats de les mans homes i dones. Un pas a l’esquerra, i el peu dret que s’hi uneix, repetint aquest pas mentre el cercle es movia en el sentit de les agulles del rellotge.

Després del segle XIV, van arribar altres danses com la dansa baixa i la branle, que van gaudir de gran popularitat durant el Renaixement, i van deixar enrere l’antic ball rodó, la carola on la filla del rector va perdre el braç.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/4/4/1395405048044.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis