Etiquetes

, , , , , , , , , , , , ,

Vivien a Barcelona i Girona. També a Tarragona i Tortosa, i  a poblacions més petites com Castelló d’Empúries i  Besalú. S’organitzaven en comunitats, i malgrat sotmetre’s sempre a les lleis de qui governava les terres, una Llei sagrada regulava les seves vides. Estem parlant dels jueus.

Els jueus habitaven els calls, barris tancats que incloïen elements imprescindibles per la vida de la comunitat, com la sinagoga, el bany ritual o micvé, a més de l’hospital i els habitatges de les famílies. A les seves portes era imprescindible col·locar a la dreta, en un forat a la roca, l’anomenada mezuzah, dos versets de la Torà que comencen amb les paraules “Escolta, Israel…”.

Miniatura de la Haggadah de Barcelona, c.1340.

Els textos, doncs, són molt importants dins la vida jueva, també a l’Edat Mitjana. La Bíblia Hebrea o Tanakh, els comentaris rabínics recollits al Talmud, i per descomptat, la Torà. Un aspecte recollit precisament aquí eren les festes jueves.

A més del Shabat, el dia de descans setmanal, el calendari jueu celebrava ja aleshores, entre d’altres, la Pasqua Jueva, el Sukot o festa dels tabernacles i el Iom Kipur o dia del perdó. I si hi ha un so que identifiqui les festes hebrees és el so del shofar.

El xofar és un instrument de vent i es toca sempre amb finalitats cerimonials. Fabricat amb la banya d’un animal pur, es fa servir des de fa més de 4.000 anys i els seus tocs apareixen a molts episodis bíblics, cosa que es reflecteix a la pràctica religiosa: per exemple, a la celebració de l’Any Nou, Roix Ha-Xanà, es llancen a l’aire 100 tocs de xofar pels 100 laments d’una mare que va perdre el seu fill, tal com relata el llibre dels Jutges.

Qui més qui menys coneix el final de la convivència amb aquesta comunitat. L’any 1492, i després de períodes d’incertesa i de revoltes, els Reis Catòlics van decretar l’expulsió dels jueus. Tot i això, la història d’aquesta comunitat va seguir el seu curs i la seva empremta a la Península encara pot seguir-se a través dels antics calls.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/7/6/1394736037567.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!