Etiquetes

, , , , , , , , , , , , ,

De nou, posar música al capítol d’aquesta setmana va ser un repte. Tot i ser un instrument amb anys i anys d’història, el seu ús i sobretot, la seva presència als enregistraments discogràfics, no és precisament abundant. Però la sorpresa va arribar als pocs minuts d’haver començat la recerca: els materials disponibles eren variats, sonaven bé i a més, la quantitat de vídeos on poder veure i escoltar la nyckelharpa era ben nombrosa! Així, aquí teniu la sorprenent selecció de la setmana!

El primer so que ens acompanyava era una dansa del segle XIV, un saltarello (gènere del qual ja em vam parlar fa uns mesos), interpretada, ni més ni menys, que per una orquestra de nyckelharpas! Són l’ensemble CADENCE, un acrònim que respon al Cultural Adult Education and Nyckelharpa Cooperation in Europe. Ho garantitzem: la sonoritat no us deixarà indiferents!

El so pur i net d’una polka presentava l’instrument tot seguit. En mans de Daniel Peterson, el so de les tecles es barreja amb els harmònics de les cordes simpàtiques. Ho sabem: no és un model d’instrument medieval, així com posterior és la peça que interpreta. Però (i ara aventurem una hipòtesi), deixant de banda el desenvolupament de l’instrument pròpiament dit, el caràcter dansat i l’origen popular de la peça, monòdica, fan pensar que potser no estaríem tan lluny de l’estil i so de l’Edat Mitjana. Aquesta Polska s’inclou a l’àlbum Suède – Sweden: La nyckelharpa, editat pel segell Ocora l’any 2007.

spotify:track:3bHwIAAuvgwFw5f754JCNK

Del mateix àlbum prové la següent peça, Maria Nickelpiga. L’origen de l’instrument se situa a Suècia, i d’allà prové aquesta cançó tradicional, dedicada a un insecte dels que, sovint, cauen simpàtics: la marieta de set punts. Aquí el so i la tècnica de la nyckelharpa ja explora molts més recursos, tals com pinçar les cordes o fer sons d’ambient des de bon principi. La música tradicional en estat d’evolució!

spotify:track:1Er6FhTYS7FACQN45eQTEQ

No vam voler deixar passar l’ocasió d’acostar-nos a la creació contemporània feta expressament per aquest instrument. És el cas de Didier François, intèrpret de nyckelharpa en diverses formacions i que l’any 2011 va editar per Home Records un àlbum titulat Nyckelharpa Solo. I hem de confessar que l’atmosfera creada pel tall Nine, ens va atrapar des del primer moment.

spotify:track:7rEZOCtkUxHhhgdKy1xpLG

Finalitzem aquest post amb un vídeo de propina! Us heu preguntat com podria sonar Bach en una nyckelharpa? Els harmònics es disparen i la ressonància és magnífica, fins i tot en aquest vídeo domèstic… Així que, per part nostra, encantats d’haver-nos endinsat en un instrument tan fascinant. Esperem que vosaltres també n’hagueu gaudit!

Anuncis