Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Durant l’època medieval, hi havia un esdeveniment que era sempre present a les consciències: la fi del món tal com el coneixem, el dia del Judici Final. Aquest moment va ser representat en l’art i la literatura de moltes maneres. Els filòsofs i intel·lectuals buscaven explicacions i avançaven com havia de ser a través de la lògica. Les persones senzilles sentien les homilies i sermons a les esglésies en boca dels capellans. El seu món, el nostre món, era caduc i calia estar ben preparat per aconseguir la salvació.

Aquestes idees apocalíptiques van calar en un monjo franciscà del segle XIII, Tomàs de Celano, que va posar música i paraules a aquell moment a través d’un himne: el conegut com a Dies Irae, el dia de la ira. Aquest poema descriu com sonarà la trompeta de la mort quan la ira de Déu esclati i convoqui així davant el Jutge Suprem vius i morts, separant-los per llançar-los a l’infern o al descans de la vida eterna.

El judici final vist per Jaume Serra (1381-1382)

Aquesta visió passional i intensa de l’apocalipsi va tenir un èxit sense precedents i prova d’això és la seva supervivència, lligada sobretot a l’àmbit de l’Església des de la seva incorporació a la missa de rèquiem durant el segle XIV.

Provinent d’un motiu antic dins el responsori Libera Me, la melodia del Dies Irae va ser primer un cant pla, monòdic, per desenvolupar-se i aparèixer en infinitat d’obres des d’aleshores fins avui. Misses de Rèquiem diverses, com la que va escriure al primer Barroc Giovanni Francesco Anerio. Impossible oblidar, més endavant Wolfgang Amadeus Mozart, que només va basar-se en el text, o les reelaboracions romàntiques, més enllà de la missa, d’Hector Berlioz a la “Simfonia Fantàstica” i Franz Liszt amb la seva Totentanz. Aquest dia de la ira apareix fins i tot la banda sonora de la pel·lícula “The Shining”, “La resplendor”, escrita per Wendy Carlos.

Dies Irae, el dia de la ira, ens arriba, doncs, de forma directa des de l’escriptorium medieval i la seva atmosfera opressiva encara continua vigent, més de 700 anys després.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/2/5/1393008923152.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!