Etiquetes

, , , , , , ,

En temps d’Alfons X el Savi, entre la invenció popular i la realitat cortesana, trobem la història d’una dona: María Pérez Balteira. Nascuda a Betanzos, María era soldadeira. Vinculades a la cort, la tasca d’aquestes dones ha estat descrita de moltes maneres: contractades per cantar i ballar, acompanyaven els trobadors i joglars i rebien la seva soldada. D’aquí provindria el nom soldadeira. Sense deixar de banda, però, una altra accepció: la soldadeira com la dona que acompanyava els soldats, oferint tot tipus de serveis, des de rentar la roba i cuinar fins a altres tasques que deixem a la vostra imaginació. En el cas de María Pérez Balteira, diuen que fins i tot va anar a les Croades!

Miniatura del Cançoner d’Ajuda (s.XIII)

Per què coneixem tants detalls de la vida de María Pérez? Perquè va ser la protagonista d’un bon grapat de cançons trobadoresques. Però tot i la seva habilitat com a acompanyant de trobadors, no és d’això del que parlen les poesies cortesanes. I és que María va protagonitzar peces conegudes com a cantigues d’escarn, cançons de tipus joglaresc on les burles i els dobles sentits punxaven com agulles. La vida desordenada de María, doncs, no va deixar indiferent trobadors com Pedro Amigo de Sevilla, Pedro de Ambroa, Pero da Ponte i el mateix monarca Alfons X.

Així, a través d’aquests poemes, sabem que María jugava a daus i solia blasfemar si perdia, que va ser amant de diversos trobadors; també va tractar amb moros i fins i tot es diu que va exercir com a agent d’Alfons X, facilitant el camí a les empreses del rei: tota una Mata-Hari medieval.

Però els anys també van passar per María Pérez. En fer-se gran i veure com la bellesa se li escolava entre els dits i potser atemorida pel seu destí a l’altra vida, María es va acostar a la institució monàstica, on, a canvi d’una renda vitalícia va donar al monestir serveis com a “familiar i amiga”.

En tan sols una pinzellada, la història de María Pérez de Balteira ens sorprèn per la seva manera de viure. Un estil de vida que també va impactar els seus contemporanis, que van deixar el seu nom dins de textos i poesies.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/5/5/1392384048355.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis