Etiquetes

, , , , , , , , , , ,

El pelegrinatge va ser un dels fenòmens més destacats de l’Europa medieval. Persones de tot arreu i empeses per les motivacions més diverses, emprenien viatges a destinacions peculiars, ja fos per la seva història, pel poder que els atribuïen, o per les relíquies que allotjaven. Entre aquests, els tres destins més importants van ser Roma, Jerusalem i el que avui ens ocupa: Santiago de Compostel·la, punt d’arribada dels pelegrins del Camí de Sant Jaume.

Durant el segle IX, es va escampar el rumor que les restes de l’apòstol Sant Jaume el Major eren a Compostel·la. La importància d’aquesta troballa, ja fos autèntica o no, va originar aquest Camí de pelegrinatge, que s’anava omplint d’esglésies, monestirs, hostatgeries i hospitals.

El Camí de Sant Jaume no va ser només una ruta espiritual. Els nous regnes cristians van veure-hi també una forma de consolidar els territoris reconquerits, alhora que conciliaven el poder civil i el poder religiós. Destaca la tasca de promoció del Camí de monarques com Alfons II d’Astúries, artífex dels primers pelegrinatges.

L’afluència de la ruta va seguir creixent amb els anys, fins a arribar al  punt més àlgid al segle XII. I és precisament en aquell moment que es va confegir un dels manuscrits més importants de l’època a la Península Ibèrica: el Liber Sancti Jacobi, més conegut com  Codex Calixtinus. Integrat per 5 llibres, és conegut com la primera guia de viatge del Camí de Sant Jaume amb consells pels pelegrins: on parar, on dormir, què visitar. Però, a més d’altres textos de tipus religiós, en un apèndix posterior hi trobem música. Vint peces polifòniques i un himne monòdic final, que són pràcticament les mostres més antigues de polifonia a la Península.

Santa Maria de Eunate, església romànica (Navarra)

El Camí de Sant Jaume és més que un camí. Via d’entrada i sortida, de comunicació i connexió entre persones de procedències diverses, va ser l’eix vertebrador d’una Europa que encara es trobava immersa en un procés de formació. Va ser un camí que va contribuir a l’expansió del comerç, de l’art, dels costums i les idees i també, naturalment, de la música.

Escolteu el capítol fent clic a l’àudio!

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/0/2/1391704838420.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis