Etiquetes

, , , , , , , , , ,

Encara faltaven 1000 anys pel naixement de Crist i Saül, el primer rei d’Israel, era turmentat per un esperit maligne, enviat per Déu. Davant d’aquesta situació, els seus consellers van proposar un remei al seu mal: el so d’una lira. L’escollit va ser David, un noi que a més de tocar bé, era conegut per la seva valentia i per ser un bon guerrer. La resta de la història, és per tots coneguda, aquest va ser el rei David de qui ens parla la Bíblia, qui al seu torn, va ser pare del rei Salomó.

El rei David composant els psalms (The Vespasian Psalter, ca. 750)

Així doncs, la història de la lira ve de lluny, es creu que de Mesopotàmia, uns 3000 anys abans de Crist. Aquest instrument de corda pinçada, en forma d’àbac, va ser molt conegut en l’Antiguitat: a Egipte, a Grècia, a Roma. I la seva presència es va mantenir en el temps, també a l’Edat Mitjana.

D’aquesta manera, l’Europa Medieval també va conèixer l’expansió de la lira i al seva evolució. Va tenir un gran èxit a l’àrea germànica, on va ser coneguda com a rota: algunes van incorporar un diapasó, d’altres un arc per fregar les cordes. Sorgien també noves paraules: arpa, cítara. En qualsevol cas, sembla que va ser l’instrument preferit per acompanyar les grans sagues èpiques, com ja havien fet els grecs amb les poesies d’Homer, i els medievals, doncs, amb les seves pròpies històries. Històries com la de Beowulf, el relat fantàstic d’un heroi que s’explicava allà pel segle VIII.

La història de l’art també va ser testimoni de l’auge i decadència de la lira. Després d’una època de gran presència, a partir del segle X, a les representacions va escolar-se un nou instrument: l’arpa triangular. El rei David va començar a ser representat cada cop més amb aquest instrument, fins que a partir del segle XIII, la lira és gairebé inexistent als manuscrits i escultures, i probablement, també inexistent als entorns de la noblesa cortesana.

Miniatura del rei David amb arpa triangular (Notre Dame MS 65, 7r.)

Tot i que actualment la lira ha caigut en desús, encara podem trobar instruments que en descendeixen com el jouhikantele finlandès i la crota gal·lesa, a més de músics de lira a zones de l’est de l’Àfrica.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/2/8/1390571728682.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis