Etiquetes

, , , , , ,

Per tots són coneguts els cançoners llatins profans, com el recull dels Carmina Burana o el “Cançoner de Ripoll”. Tampoc ens és aliena l’anomenada lírica trobadoresca, on a l’entorn cortesà i en llengua vulgar es cantava a l’amor i a la primavera. Però, com va començar aquest moviment? Ens acostem als trobadors.

A la regió francesa del sud del riu Loira i a l’oest de la vall del riu Roine es troba el nucli d’aquest moviment, que va desencadenar-se a principis del segle XII. Se sol dir que el primer trobador va ser el noble Guillem IX d’Aquitània un duc que escrivia lírica en occità. Com ell, també ho farien la resta de trobadors que arribarien més tard: són els poetes de la també anomenada llengua d’oc.

Aquests trobadors no eren persones sense cultura, al contrari: eren cantors molt ben formats. Els primers van prendre com a base de les seves peces els himnes litúrgics: no en va, la paraula trobador vol dir “qui fa trops”, un recurs musical que inicialment es feia servir per allargar els cants religiosos. Així, de l’església al carrer, els himnes van començar a ampliar-se amb textos profans i van arribar a les corts.

Arribarien ben aviat els textos amorosos cortesans, el seu tema preferit. A les cançons, els trobadors buscaven l’equilibri entre els extrems: entre el desig i la sublimació de l’amor, entre el cos i l’ànima, i sempre amb respecte cap al desig de la dona. Certament, la dona hi és, però en silenci. Tan sols sabem d’ella el que ens explica el trobador: és una presència absent. L’amant, a més, en aquestes peces és mesurat i lleial, dues virtuts lligades a la moralitat i també al codi feudal que movia els fils d’aquella Europa occidental.

S’han conservat unes 260 melodies de trobadors, repartides en cançoners. Aquests se solien acompanyar ells mateixos amb un instrument de corda ja fos polsada, com l’arpa o el llaüt, o fregada, com la fídula o la crota. D’aquesta manera, autors com Marcabrú, Jofre Rudel i Cercamon van obrir un camí dins la llengua vulgar que arriba fins als nostres dies: el camí de les cançons d’amor.  

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/1/9/1387824932691.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!