Etiquetes

, , , , , , ,

La Sibil·laEl jorn del judici
parrà qui haurà fet servici.

Jesucrist, Rei universal,
home i ver Déu eternal
del cel vindrà per a jutjar
i a cada u lo just darà.

Gran foc del cel davallarà;
mar, fonts i rius, tot cremarà.
Los peixos donaran grans crits
Perdent los naturals delits.

Ans del Judici l’Anticrist vindrà
i tot lo món turment darà,
i se farà com Déu servir
i qui no el crega farà morir.

Així parlava la Sibil·la, la profeta que descriu els senyals que precedeixen la segona vinguda de Crist el dia del Judici Final. Aquest text forma part d’una de les versions catalanes d’aquesta profecia, certament posterior a l’Edat Mitjana, però que té els seus orígens als albors del cristianisme.

La versió més antiga estava escrita en grec i va ser Sant Agustí a la seva Ciutat de Déu qui va oferir-ne la primera versió llatina, al segle V. Haurien de passar, però, quatre-cents anys fins al primer testimoni escrit que hi va posar música: encapçalat pel famós vers “Iudicii Signum: tellus sudore madescet”, el poema en llatí es presentava musicat a Sant Marçal de Llemotges, com una línia de cant pla.

Va ser a partir del segle XII quan aquests versos, llegits o cantats, van incorporar-se a les Lliçons de Nadal a monestirs francesos, italians i també a la Península Ibèrica, una pràctica que es va estrendre també a les catedrals. Les versions llatines es van multiplicar, la majoria d’elles recollides en documents que arriben fins al segle XV.

Després d’aquestes, arribaren les versions traduïdes: Sibil·les que cantaven en català, en castellà i fins i tot en galaico-portuguès, gràcies de nou a Alfons X el Savi i les seves cantigues. Aquestes sibil·les, algunes d’elles escrites per a més d’una veu, van ser representades, sovint per un nen acompanyat per acòlits amb espelmes i espases.

Va ser el Concili de Trento i la introducció del nou Breviari Romà l’any 1568 el que va acabar amb aquestes representacions centenàries. Tot i això, la tradició va aconseguir sobreviure a través dels segles i encara avui, la Sibil·la, recuperada i restablerta, anuncia i canta les seves profecies la Nit de Nadal.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/3/4/1387471575443.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!