Etiquetes

, , , , , , , , ,

A l’amiga

Joia entre noies, salut; això el teu amic et regala.

Com amb immens remolí la mar derrota les aigües,

Com amb la seva claror Lucífer constreny les estrelles,

Doncs així en beutat les altres noies superes.

Prou que es veu, i vull per això, dolça amiga, estimar-te.

Amagat en un manuscrit, entre pàgines que algú va decidir no fer servir i enmig de textos gramaticals i etimològics, aquest poema d’amor arriba fins a nosaltres. No és l’únic. Un total de vint poemes van romandre ocults fins a principis del segle XX al manuscrit 74 del Fons de Ripoll, que es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Es tracta del recull líric conegut com el “Cançoner de Ripoll”.

Aquestes vint composicions poètiques van ser escrites al monestir de Ripoll a les darreries del segle XII i la identitat del seu autor continua sent un misteri. Als nostres ulls i si pensem en qui sostenia la ploma, costa imaginar un monjo solitari escrivint poesies amoroses d’amagat. I encara costa més quan, en llegir atentament els textos, s’hi adverteixen connexions amb l’anomenada poesia goliardesca, tan celebrada a Europa en aquells anys i representada en altres col·leccions, com els cèlebres Carmina Burana. Així doncs, el nostre autor, l’“Anònim Enamorat”, com se l’ha batejat des del món acadèmic, havia de tenir, tant sí com no, contacte amb el món exterior. D’això, però, no n’ha quedat cap rastre.

Pel que fa a la música, així com en el cas dels Carmina Burana trobàvem pistes escrites sobre la seva interpretació musical, no és el cas d’aquest cançoner. De tota manera i si ens deixem guiar pels costums del moment i l’exemple de col·leccions similars, seria fàcil imaginar que l’autor tingués alguna idea musical al cap en el moment d’escriure les peces, que tan sols sent llegides, traspuen ritme i musicalitat. Tot i que, i seguint en el terreny de les suposicions, en la clandestinitat que els envolta potser mai no van arribar a interpretar-se.

Les sensacions en veure l’amiga, la descripció de les seves virtuts físiques, el plany per la separació de la seva amant… són temes que podem trobar dins aquesta particular i misteriosa col·lecció. Una compilació de poemes que ens sorprenen, encara ara, pel seu erotisme i la seva qualitat.

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/6/8/1386936350286.mp3]

Feinejant a un scriptorium monàstic segons el “Llibre dels Jocs” d’Alfons X el Savi. (s. XIII)

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis