Etiquetes

, , , , , , ,

Tornem una setmana més amb un nou capítol, dedicat en aquesta ocasió a una lírica diferent: la poesia goliardesca, recollida en volums com els cèlebres Carmina Burana. Som-hi!

Després de segles de lluites, d’un llarg període en què fins i tot era difícil trobar persones que sabessin llegir, el segle XII van créixer els burgs,  l’ensenyament va sortir dels monestirs, les escoles catedralícies van arribar a l’esplendor, i van néixer les universitats.

En aquesta Europa en construcció, el nombre de persones que accedia a l’educació augmentava. Però la societat, amb una població prou més petita que l’actual, no era capaç d’absorbir als estudiosos que sortien d’aquelles escoles, que es dedicaven, doncs, a viatjar. Eren joves (i no tan joves) que buscaven un senyor que els admetés al seu servei, i que a més, escrivien poesia. Era una poesia atípica i irreverent, l’anomenada poesia goliardesca, escrita per aquests poetes errants, els goliards. Una poesia que va quedar recollida en manuscrits com els anomenats “Cants de Beuern”, els cèlebres Carmina Burana.

Un monjo tasta el vi d’una bóta a “Li Livres dou Santé”, França, segle XIII.

A què cantaven aquests poetes goliards? No cal dir que a l’amor i les dones, però també al bon vi, al bon menjar, al joc i a la hipocresia de la societat. Ho feien en llatí, la llengua de cultura del moment, molts cops, fins i tot, parodiant les salmòdies dels capellans.

El seu testimoni ha arribat fins a nosaltres a través de diverses col·leccions. Potser la més destacada són els anomenats Carmina Burana, un manuscrit datat al segle XIII que recollia unes 130 peces de diversos autors, com l’Arxipoeta de Colònia, Stephen Langton o Hug d’Orleans. Cal aclarir-ho: eren poetes que viatjaven, sí, però la majoria no eren precisament vagabunds anònims de mala vida. No en va, Stephen Langton era l’arquebisbe de Canterbury!

Si voleu saber-ne més i escoltar una mica de música, feu clic a l’àudio!

[audio http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/6/7/1373360122976.mp3]

I si el voleu descarregar, feu clic aquí!

Anuncis