Etiquetes

, , , , , , ,

Imagineu-vos una col·lecció de cançons on es donessin cita històries de batalles de moros i cristians, de viatges de mercaders i pelegrins, de doctors que amputen membres, de criminals penjats a la forca o cremats a la foguera. Imagineu-vos ara que en totes hi fos present la Verge Maria, que intervé en el moment just per fer justícia i mostrar pietat amb els protagonistes de les històries. I ara imagineu-vos que totes aquestes peces porten la firma d’un rei. No cal imaginar-s’ho més: som davant de les Cantigues de Santa Maria d’Alfons X de Castella, anomenat El Savi.

Alfons X el Savi

Alfons X el Savi segons una miniatura inclosa a la seva obra “Las siete partidas”

Alfons, nascut a Toledo i fill del rei Ferran III El Sant, va ser rei de Castella des de l’any 1252 fins a la seva mort, l’any 1284. Durant aquests 32 anys de regnat, va emprendre diverses reformes que van culminar en l’Estat Modern dels Reis Catòlics. Però si Alfons va ser reconegut per algun motiu, va ser per la seva tasca cultural i artística. Un compromís que va valer-li un sobrenom: el Savi.

La seva cort de Toledo va convertir-se, doncs, en un dels centres culturals més destacats de la segona meitat del segle XIII. Allà confluïen influències cristianes, islàmiques i jueves, que es materialitzaven en la tasca del seu escriptori i sobretot de la seva Escola de Traductors. Alfons X va escriure llibres dedicats a una gran varietat de temes: història, dret, astronomia, jocs, poesia… Però potser el seu volum més estimat va ser, justament, el recull líric i musical de les Cantigues de Santa Maria.

Escrites en galaico-portuguès, una llengua considerada ben adient per la lírica, les Cantigues de Santa Maria són unes 400 cançons dedicades a la Verge: la majoria en retraten miracles, les anomenades cantigas de miragres, la resta, són cançons de lloança o cantigas de loor.

Les va escriure el rei, aquestes cançons? Certament, no tota la col·lecció: probablement en va supervisar l’elaboració. Però també és cert que en algunes de les peces el mateix Alfons n’és protagonista i en d’altres, el manuscrit reconeix explícitament que van ser escrites per ell.

Descobriu-les amb un clic a l’àudio!

Músics a una de les miniatures del manuscrit de les “Cantigas de Santa María”

(També podeu descarregar-lo si feu un clic aquí!)