Etiquetes

, , , , , ,

En algun moment o altre, tots hem sentit a parlar dels anomenats Bestiaris. El capítol d’aquesta setmana està dedicat a aquestes recopil·lacions i a través d’elles, a veure com la natura interactua amb la vida quotidiana i amb les manifestacions expressives, amb l’art de l’època. Endavant!

Els homes i dones de l’Edat Mitjana organitzaven les seves vides segons les estacions. El temps discorria de forma diferent i era la natura la que marcava el ritme. Els hiverns, més freds que ara, eren època de recolliment, mentre que la vida tornava a florir a la primavera: era l’època de les aventures dels cavallers, de sortir a guerrejar, i també de l’altra cara de la moneda; la primavera com a estació de l’amor.

La natura, doncs, marca la vida i es troba a tot arreu en el món medieval: als capitells dels claustres, als escuts heràldics, als programes educatius del Trivium i el Quadrivium,… Però no és només una natura quotidiana, com la natura a la qual pertanyen els animals que es crien a casa o els que es veuen als boscos: la natura i sobretot els animals durant l’Edat Mitjana tenen una dimensió gairebé màgica i espiritual en el saber popular. Un aspecte meravellós que es recull de forma nítida en el que coneixem com el Bestiari.

Llop al Bestiari d’Aberdeen: s’acosta al ramat sigilosament, sense despertar el pastor…

Els Bestiaris eren textos, sovint il·lustrats, que recopilaven els diferents animals i les seves històries màgiques, amb un toc moralitzant. Són textos d’arrel cristiana, i és que, segons el cristianisme que impregnava la societat, els animals no eren com eren només “per accident”, sinó per servir com a exemple de conducta a les persones. D’aquesta manera, trobem animals inspiradors, amb reminiscències positives, com l’àguila, els peixos o el lleó; però també animals negatius, com el mico, el senglar o el gripau. Un altre capítol l’ocuparien els animals fantàstics, que també tenen atribucions morals, com el basilisc, l’harpia o el centaure.

La música medieval, a través de la lírica dels trobadors i els textos dels poetes, no va ser aliena a aquestes idees i símbols. Voleu saber-ne més? Feu clic a l’àudio!

(També podeu descarregar-lo si feu un clic aquí!)

Anuncis