Etiquetes

, , , , , , , ,

Quart capítol d’aquests Sons. En aquesta ocasió, ens remuntem al període conegut com Alta Edat Mitjana, el més allunyat en el temps. Els protagonistes? Una abadessa i un poeta. Hilda i Caedmon. Descobrim la seva història.

L’any 731, al monestir de Sant Pau de Jarrow, al nord-est d’Anglaterra, un monjo posava el punt i final a la seva gran obra, la Historia ecclesiastica gentis anglorum, és a dir, la història eclesiàstica dels pobles anglesos. Beda el Venerable, aquest era el seu nom, hi va voler recollir la història de la Gran Bretanya, des dels orígens fins al seu moment. Hi va dedicar cinc llibres, i entre les seves històries en trobem una d’especial: la de l’abadessa Hilda i Caedmon, el poeta que guardava les vaques.

El que encara queda de l’abadia de Whitby (North Yorkshire)

Hilda va ser una de les grans dones de l’Alta Edat Mitjana a l’ambient monàstic de les Illes Britàniques, en una època que en aquella zona es concentrava la cultura que quedava després d’anys i anys d’invasions i inestabilitat política al continent europeu. Néta del rei Edwin de Northumbria, Hilda va entrar a la vida religiosa als 30 anys. Després de passar per París, va tornar a la Gran Bretanya, on va fundar diversos monestirs, però va destacar pel fet de ser abadessa de Whitby, una comunitat religiosa on convivien homes i dones, a l’estil de molts monestirs anglosaxons de l’època. I és aquí on entra la llegenda.

Diu Beda que a la comunitat hi havia un home, Caedmon, que es dedicava a tenir cura del bestiar. I li feia una por terrible haver de cantar poesia al refectori, mentre els monjos menjaven; un entreteniment que, d’altra banda, era d’allò més habitual als monestirs d’Anglaterra. És per això que cada cop que algun monjo se li acostava amb l’arpa a la mà, Caedmon corria a amagar-se a l’estable, entre el gra, per evitar el tràngol.

Això va ser així fins que una d’aquelles nits en què havia fugit de l’arpa, quan se’n va anar a dormir, Caedmon va tenir un somni.

Vols conèixer la història completa? Fes clic a l’àudio!

(També podeu descarregar-lo si feu un clic aquí!)

Anuncis