Etiquetes

, , , , ,

Com ja vam fer amb les músiques de Guillaume de Machaut, com a complement a la segona entrega d’aquest microtò m’agradaria escriure algunes línies respecte a la música que podem sentir de fons. Una música que tot i ocupar un lloc secundari sonorament en aquesta història, n’és la principal protagonista.

La versió escollida d’aquest Ja nus hons pris escrit per Ricard Cor de Lleó, està interpretada per La Reverdie, un quartet de dones que, he de dir, em porten molt bons records. Actives des de l’any 1986, aquestes dues parelles de germanes, Claudia i Livia Caffagni, i Elisabetta i Ella de Mircovich, s’han dedicat a la interpretació de música antiga, principalment, medieval. Així, han dedicat discos a molt diversos temes i autors, com la lírica amorosa i la música de cort a la Itàlia del Nord o Hildegarda de Bingen i Jacopo da Bologna.

En aquest cas, la cèlebre cançó de Ricard es troba a un àlbum de títol suggerent: Guinevere – Yseut – Melusine: The Heritage of Celtic Womanhood in the Middle Ages, que va ser editat l’any 1991 pel segell Giulia. D’aquesta manera presenten una selecció de peces de diversos autors com Francesco Landini, Johannes Cunelier i Donato de Firenze, que d’una manera o altra es relacionen amb les dones insulars i d’arrels cèltiques.

Lamentablement, no és un disc fàcil de trobar en la seva edició original. I és que malgrat haver tornat a gravar la majoria de les peces que l’integren en un àlbum posterior (Insula Feminarum, editat pel segell Arcana), la nostra Ja nus hons pris va quedar fora d’aquesta actualització.

En qualsevol cas, és un plaer haver pogut accedir a aquesta versió de la peça, interpretada delicadament i amb un to melanconiós que escau del tot a l’ànim original de la peça. Mentre s’acompanya ella mateixa amb l’arpa, la veu d’Ella de Mircovich desgrana el text de forma suau i crea una atmosfera absorbent, que deixa empremta a la nostra memòria. Aquí us la deixem, esperem que en gaudiu. I ja sabeu que, si descobriu altres versions, les estarem esperant!