Etiquetes

, , , , , ,

El segon capítol d’aquests Sons ens porta directament al segle XII per seguir la història d’una cançó. Una cançó que va ser especial per diverses raons: les descobrirem a continuació.

Cap home presoner pot explicar els seus pensaments hàbilment, com si no sentís cap dolor. Però per consolar-se, pot escriure una cançó.

Amb aquests versos s’obre Ja nus hons pris, una cançó escrita al 1192. Una cançó de consol, escrita en captivitat, per un guerrer que alhora va ser duc d’Aquitània, de Gascunya, d’Anjou, de Maine, de Nantes, lord de Xipre i, sobretot, rei d’Anglaterra: Ricard I, Cor de Lleó.

L’any 1189 va ser un any difícil per a Ricard: un cop va deposar el seu pare i va ocupar el seu lloc al tron d’Anglaterra, va començar a recaptar fons per marxar a la Tercera Croada. Després de perdre els seus aliats durant el seu viatge a Terra Santa, l’acord amb Saladí, sultà d’Egipte, no va anar tan bé com el rei esperava: Jerusalem seguiria estant sota domini musulmà. I amb aquesta derrota sobre les espatlles, Ricard va marxar de tornada cap a Aquitània, on tenia la residència.

Sepulcre de Ricard I a l’abadia de Fontevrault (França)

Però aquest viatge no va ser fàcil. El mal temps va fer que Ricard hagués d’abandonar el seu vaixell a Corfú, d’on va haver de fugir vestit de templer. El viatge hauria de continuar per terra, i en aquesta perillosa travessa va ser pres per un dels seus enemics, el germànic Leopold V. Diu la llegenda que, malgrat viatjar disfressat, van ser els seus costums cortesans els que van trair a Ricard: alguns diuen que duia un gran anell, d’altres, que va demanar un pollastre rostit per menjar.

Així, Ricard va ser empresonat fins ben entrat el 1194. Durant aquests cinc anys de captiveri, va escriure justament aquesta cançó, “Ja nus hons pris”, que va dirigir a la seva germana Maria de Xampanya. En aquesta cançó, Ricard es lamenta de l’abandó, la tristesa, dels hiverns passats tancat al castell, amb uns versos de gran lirisme i bellesa.

Descobriu la història completa amb un clic a l’àudio!

Anuncis